Bugun...


Mustafa DEMİR

facebook-paylas
BİR YAŞAM HARİTASI…
Tarih: 27-09-2017 12:42:00 Güncelleme: 27-09-2017 12:42:00


Yaşamak, ruha emanet edilen bedeni, fani bir dünyanın getirisi olan güzel işlerinde kullanmak ve en doğru yolda emaneti ileriye dünyadan ukbâya) taşımaktır. İleriye yani hesaba ve sonrasına… “Doğru yolda yaşamak gereklidir” dedik, çünkü yanlış yolda ilerlemek gerçekten yaşamak değil yaşıyor olduğunu sanma gafletidir, cehalettir.

Hayatın anlamını bilmeden, niye yaşandığının farkında olmadan, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi bilmeden yaşamak sonu hüsran olan kayıp bir hayattır. Böyle yaşayan insanlar, zamanı tüketerek yaşadığını zannederler. Oysa onların bedenleri yaşıyor olsa da ruhları ölüdür, aslında buhran içindedir. Onlar ölü gibidirler. Çünkü duyarsızdırlar, bilgisiz, bilinçsiz ve hayatın anlamını kavramamış ve ‘anlamlara’ erememiş varlıklardır! Böyle yaşamak, yaşamı değerli kılmaz ve insanı mutlu etmez. İradesiyle ve aklıyla hayatın rotasını belirleme sorumluluğu verilmiş insan, yaşadığının ve yaşayacaklarının en başta tercihinde bulunmuş demektir.

Kendimizi var kılmak elimizde değil ama insanca var olma tercihi elimizdedir. İrademize bağlıdır. İrade sandukası olan akıl, iyi ve güzelin bilgisiyle bezendiyse, hayatımız ölçülerle,  hesap duygusuyla daha farklı şekillenir. Hayatı mutlu, sevimli, yaşanılır bir biçimde geçirmek veya sevimsiz, çekilmez, manasız, monoton geçirmek de kendi kazandıklarımızla ilgilidir, yani bizim elimizdedir. İrademize dâhil işlerdendir! Bunlar insanların kavrayışlarının, sahiplendiği değerlerin, benimsediği prensiplerinin, kazandığı bakış açılarının bir ürünüdür. Hülasa hayatımıza dair yapılan her şeyin sorumlusu biziz, kendimiziz. Kendimizi bireysel ve toplumsal sıkıntıya sokan da biziz, hayatı gül bahçesine çevirip yaşama tercihini büyük gayretlerle süsleyen de yine biziz. Tercih ve onaylarımız, hayatımız için kabul ettiklerimize geçit veriyor, rızamız dâhilindedir demektir.

Hayat; akletmemiz, aklımızı doğru kullanmamız, varlıkları bir bütün halinde kabullenmemiz, onları hayatımızın olmazsa olmazları olarak bilmemiz ve hemcinslerimizle insanca, işbirliği içinde, paylaşmaya adanarak var olmada gıdasından faydalandığımız şeref hazinemizdir. Sermayemizdir!

İnsan insanın kardeşi ve müttefiki değilse; hayat çekilmez bir zindana dönüşür. Zorbalar ve zorbalıklar insanı çıkarına kurban etmek için sürüleştirir.

 

İç Bütünlük, Fıtratın Zaruretlerine Uyarak Oluşur.

Amacı olan insan, önce, iç bütünlüğünü fıtratının zaruretleriyle birleştirir, bütünleştirir. Sahih yaşayan insanlar, hemcinsleriyle beraber var olma ve “kardeşleriyle kurtulmayı” gerçek kurtuluş olarak kabul eder. Zira birlikte var olmayı arzulamayanlar, birlikte yok olurlar!

Olumsuzluklara direnç ve çözüm arama yetisi kaybolmamızı, vahşileşmemizi önler. Güzelliği hayırda aramak, en eskimez çözümdür. Güzel düşünmek, güzel yaşamanın ilk basamağıdır. İkinci basamağı ise, bu ortak güzelliği sistemleştirip hayatımıza egemen kılmaktır.

“Hayat ve anlamı”, en çok önemsenecek baş konumuzdur. Diğer bütün kabuller bu oluş kabulünü takip ederek toplumsal anlam ve toplumsal çatı kurulur. Bu nedenle yaşama nedenimizi, niye yaşadığımızı ciddi bir şekilde sorgulayıp cevabını bulmalıyız, doğruyu almalıyız ve gayreti terk ederek, rehavet içinde olmamalıyız. İbret, coşku ve ders alarak yaşantımızın muhasebe yapmak, hayatımızın en belirgin çizgisi, vazgeçilmezi olmalıdır.

 

Mala Hükmeden Can, İnsan Kalır.

İnsana Hükmeden Mal İse Felaketin Gücü Ve Yıkımın Aracı Olur!

Hayat mücadelesi içinde kazandığımız ve kaybettiklerimiz de olur. Maddi kazançlar, hayatla fiziki temasımızı kolaylaştırır. Onu kazanan, kazanabilen biz isek, kazanılanın kaybından da kendimizi kaybetmeyeceğiz. Yıkılanla yıkılacak kadar çıkmaza gömülmemeliyiz. Hani güzel bir sözümüz vardır ve kaza anlarında teselli olarak söyleriz: “Cana gelmesin de mala gelsin” deriz! Muhteşem bir tarif ve çözüm! Çünkü malı kazanan candır. Cana bir şey oldu mu, mal ruhsuz bir cesettir ve ölüme terkedilmiş demektir. Öyleyse kaybolmamasına dikkat edeceğimiz en birinci unsur; insanlığımız, insanımız ve insani değerlerimizdir. Ahlâkı yiten bir insanla ekonomi bir vahşet ve sömürü sopası olur. İnsan ahlâklı birileriyle ekonomiyi, üretimi ve kayıplarını, yeni gayretlerle yine hedefine ulaştırır. Yani imkânı kaybeden sadece bir şeyi kaybeder! Ama insanı ve ahlâklı insanı kaybeden bir toplum ile devlet; her şeyini kaybeder!

Cebin yırtılması, içindekilerin zayi olması, iflas değildir! Ama insanın şahsiyetini kaybettiren zenginlikler, temel vasıflarının ve kültürel kotlarının kaybını sağlayan imkânlar ise büyük iflaslara, yıkıma sürükler.

İnsanı yaşatan sistem ve toplumlar abad olur. İnsanı çaresizliğe, haksızlığa, ekmek gailesine mahkûm edenlerin, istikbali de harap olur.

 

Canı Koruyan Düşünce, Malı Da Faydalı Kılar

İnsanı ve canı koruyan düşünce, malı da korur. İnsan kıymetli bir varlık olarak telakki edilmeden, mal ve imkân, değerini bulmaz.

Malı, imkânları, zenginlikleri, hür bir istikbal için kullanırsak, sahip olduklarımızın şükrünü eda etmiş oluruz. Kendisi mallaşanın veya malı kendisine hükmedenin malı da imkânı da insanlık için belâdır. Tıpkı ülkemizde ve dünyada emperyalizmin amaçlarına hizmet eden güç sahipleri gibi…

İnsanın, insanlığın hizmetine, saadetine ve hukukuna hizmet etmeyen güç ve mal, tacirini hariç tutarsak diğerlerini kendine köle ettirir.

Ayrıca yenilmemek için yenilenmek de gerekiyor. Bilgiyle, sabırla, kararla, inançla donamak gerekiyor. Tecrübeden istifadeyle güncellenmek gerekiyor. Yoksa yıpranmalar eskimeye ve yenilgiye yol açar. Ders çıkarılmayıp yeni çıkışlara vesile kılınmayan yenilgi, esaret veya tükeniştir. Çünkü her yeni gün, yenilenmiş insanlar için aydınlıktır, yeniden “Bismillah” deme vaktidir. Dünyadaki var oluş görevlerini unutmayanlar için her yeni gün, muhasebesi yapılmış adımların yükselme basamağıdır. Yenilenmek, var ola mücadelesine ölçüyle dâhil olmaktır.

 

Zaten Varlıklıyız Ve Zenginiz…

Bize çok büyük imkânlar sunsalar bile gözlerimizi, kulaklarımızı, ellerimizi, ayaklarımızı vermeyiz değil mi? O zaman çok zenginiz! Varlık içindeyiz demektir! Dünyaya en şerefli ve aklıyla gelen bir varlık olmanın şükrünü de buna ilave edelim. İnsan olmak, bir tesadüf değil, seçilmişliktir!

İnsan doğmak, insan olmak için yeterli değil! İnsan olmak, varoluş akidesiyle bütünleşmek ve onu zenginleştirip korumakla mümkün! O zaman kendimizi ve bize emanet edilen âlemi doğru tanımalı ve sapmamalıyız. Harikulade bir âlemin içinde, bu hayata en uygun donanımla doğmak, idrak penceremizi Yaratıcıya doğru açar. İdrakle görevlerimizi hatırlamış oluruz. Ve “En iyiniz, insanlara en faydalı olanınızdır” müjdesini bize unutturmaz.

Bu dünyaya gelmeyi ben istemedim, biz istemedik. Ben kendimi donatmadım, biz kendimizi bedenimiz ve ruhumuzla donatmadık. O zaman donatıp yaratan, beni niye yarattığını ve sorumluluklarımı da bildirmiş olmalı, değil mi? İşte ben O’nu, evet O’nu bulmalı ve bilmeliyim! Yoksa hayat Yaratan’ sız, Yaşatan’ sız anlamlı yaşanamaz! Niye yaşadığımızı anlamazsak, yaşam, bizim için cinnete açılan bir kapı olarak görünür ve bunaltır. Anlamı kaybolur hayatımızın. Demek ki, okunacak ve unutulmayacak hakikatin ayetidir her şey, ibrettir ve derstir!

İç ve dış huzur gerekli hayat için! Huzur için birikim ve hazırlıklı olmak da gerekli, değil mi! Huzurun anahtarı; ana hattan (ana gayeden ve onun orta yolundan) sapmamaktır, uzaklaşmamaktır. Hayatı sermaye, âlemi mabet kabul ederek yaşamak tam da bu olsa gerektir! Bir de doğruyu söylemek, emanete riayet, sözünde durmak, tamama erdiren ilavelerdir…

 

Hayatımızdaki Olayların Ve Sonuçlarının Mesulü Biziz!

“İyiyle kötüyü, güzelle çirkini, doğruyla yanlışı ayıran insan ve toplumlar kolay kolay ümitsizliğe düşmez”. Bütün bize verilen güzelliklere layık olmaya çalışarak hayatın tadına, sorumluluğuna varmalıyız. Rüzgârın önünde savrulan bir kuru yaprak olduğunu düşünme yanılgısı, irademizin inkârıdır. Bu kabul insana sorumluluklarını unutturur. Yani insan kendi hayatındaki olayların, bir derecede hayatının failidir ve olmak için özgürleşme mücadelesi vermelidir. Bu özgürlük mücadelesi aracıları ortadan çıkararak, insanı gerçek kulluğa götürür. Sahih ve vekâletsiz bir hayatı yaşatır. Mücadele, ama insanca! Çünkü hayat dengedir ve dengeli yaşamayı gerektirir.

"Ölmeyecekmiş gibi bu dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışma" yı gerektirir hayat. Yine “İki günü aynı olan ziyandadır”, kayıptadır. Gelişmek için müspet yönde değişmek gerekli bu külli değişime “İslam Rönesans’ı” diyoruz. Bunun da getirisi; sağlam bilgi, teşekkül etmiş şahsiyet, insanı koruyup-kucaklayan eylem, adil bir sosyal sistem… Demek ki değişim, gelişimi getirirken gelişim de adil bir sosyal hayatla toplumsal huzuru getirir. Huzur ise güven duygumuzu besler. İnsan insana dost ve kardeş olur. “İnsan insanın kurdu” olmaz.

Gerçekten en iyi ve iyilikler için değişmeyen ve değiştirmeyen hayatta kalamaz. Bu yaşam kanunudur. Öyleyse “nasıl gelişerek ilerleyebiliriz?” diye kendimizi sorgulamalıyız. Sağlam düşünce ve sağlam mesleki bilgiyi en başa koyarak… Gelişmeyi başarmalıyız. Kendimiz kalmayı başarmalıyız. Kendisi kalmak isteyenleri korumayı başarmalıyız! Sömürü ve zulmü alt etmeyi başarmalıyız.

Başarı; sadece dünyevi olarak değil, buna ilave olarak Allah’ın rızasına nail olmada aranmalı! Gerçek başarı budur, buradadır! Bunun için kararlı olmak hedeften şaşmamak lazım! Şaşırmazsak, “Muhteşem Türkiye” hedefi gerçekleşir.

Zor değil yaşamak ve buhranlardan kurtulmak! Zaafımız kendimizi, düşmanımızı bilmemek ve tedbir almak için el ele olamamaktır. Ümitsizliğe düşmeden ilkeli, ahlaklı, bilgili, hukuka riayet ederek yapılan hayat mücadelesi gerçek bir kurtuluş hayatıdır! Gerçek kurtuluş da milletle, milletin devletiyle yani “Milli Devletle” olur!

Bu mücadeleyle, “Hazreti İnsan” kalmanın zaferine ve şükrüne ermeyi ülkemiz ve insanlık âlemi için diliyorum! Hayatımızı, “Muhteşem Türkiye” ülküsüne yakın ve dost kılma dileğiyle… (07.09.2017)



Bu yazı 6431 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
GAZETEMİZ

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 35 31 1 3 86 22 96 +64
2 Fenerbahçe 35 28 1 6 89 31 90 +58
3 Trabzonspor 35 18 13 4 61 48 58 +13
4 Başakşehir FK 35 16 12 7 50 40 55 +10
5 Beşiktaş 35 16 13 6 48 42 54 +6
6 Alanyaspor 35 12 10 13 50 47 49 +3
7 Kasımpaşa 35 14 14 7 57 63 49 -6
8 Çaykur Rizespor 35 14 14 7 47 54 49 -7
9 Sivasspor 35 12 11 12 42 51 48 -9
10 Antalyaspor 35 11 12 12 40 44 45 -4
11 Adana Demirspor 35 10 11 14 50 47 44 +3
12 Samsunspor 35 11 15 9 40 45 42 -5
13 Kayserispor 35 11 13 11 41 50 41 -9
14 MKE Ankaragücü 35 8 12 15 43 46 39 -3
15 Fatih Karagümrük 35 9 16 10 43 45 37 -2
16 Konyaspor 35 8 14 13 34 48 37 -14
17 Gaziantep FK 35 9 18 8 40 55 35 -15
18 Hatayspor 35 7 15 13 39 49 34 -10
19 Pendikspor 35 8 18 9 40 71 33 -31
20 İstanbulspor 35 4 24 7 26 68 16 -42
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 33 23 7 3 73 31 72 +42
2 Göztepe 33 21 6 6 59 19 69 +40
3 Sakaryaspor 33 16 8 9 48 35 57 +13
4 Bodrumspor 33 15 7 11 42 21 56 +21
5 Çorum FK 33 16 9 8 54 34 56 +20
6 Kocaelispor 33 16 10 7 48 39 55 +9
7 Bandırmaspor 33 13 9 11 49 31 50 +18
8 Gençlerbirliği 33 13 9 11 38 32 50 +6
9 Boluspor 33 14 11 8 31 34 50 -3
10 Erzurumspor FK 33 12 10 11 30 30 44 0
11 Manisa FK 33 9 11 13 40 38 40 +2
12 Ümraniyespor 33 11 15 7 38 46 40 -8
13 Keçiörengücü 33 10 14 9 33 42 39 -9
14 Tuzlaspor 33 9 14 10 34 46 37 -12
15 Adanaspor 33 10 17 6 27 45 36 -18
16 Şanlıurfaspor 33 8 14 11 30 37 35 -7
17 Altay 33 5 25 3 15 75 9 -60
18 Giresunspor 33 2 27 4 15 69 7 -54
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/05/2024 Adana Demirspor vs Gaziantep FK
 12/05/2024 Alanyaspor vs Beşiktaş
 12/05/2024 Fatih Karagümrük vs Galatasaray
 12/05/2024 Fenerbahçe vs Kayserispor
 12/05/2024 Hatayspor vs MKE Ankaragücü
 12/05/2024 Kasımpaşa vs Antalyaspor
 12/05/2024 Konyaspor vs Samsunspor
 12/05/2024 Pendikspor vs Çaykur Rizespor
 12/05/2024 Sivasspor vs Başakşehir FK
 12/05/2024 Trabzonspor vs İstanbulspor (H:1)
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 10/05/2024 Keçiörengücü vs Altay
 10/05/2024 Giresunspor vs Ümraniyespor
 11/05/2024 Adanaspor vs Bandırmaspor
 11/05/2024 Boluspor vs Çorum FK
 11/05/2024 Erzurumspor FK vs Eyüpspor
 11/05/2024 Göztepe vs Bodrum FK
 11/05/2024 Kocaelispor vs Sakaryaspor
 11/05/2024 Şanlıurfaspor vs Manisa FK
 11/05/2024 Tuzlaspor vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
 30/04/2024 Diyarbekir Spor 2 - 1 Bursaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
HABER ARŞİVİ
HE_20c42d8da2bd0cbd961d4bfbbd8f2b13.php
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI