Bugun...


Mustafa DEMİR

facebook-paylas
BİR YAŞAM HARİTASI…
Tarih: 27-09-2017 12:42:00 Güncelleme: 27-09-2017 12:42:00


Yaşamak, ruha emanet edilen bedeni, fani bir dünyanın getirisi olan güzel işlerinde kullanmak ve en doğru yolda emaneti ileriye dünyadan ukbâya) taşımaktır. İleriye yani hesaba ve sonrasına… “Doğru yolda yaşamak gereklidir” dedik, çünkü yanlış yolda ilerlemek gerçekten yaşamak değil yaşıyor olduğunu sanma gafletidir, cehalettir.

Hayatın anlamını bilmeden, niye yaşandığının farkında olmadan, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi bilmeden yaşamak sonu hüsran olan kayıp bir hayattır. Böyle yaşayan insanlar, zamanı tüketerek yaşadığını zannederler. Oysa onların bedenleri yaşıyor olsa da ruhları ölüdür, aslında buhran içindedir. Onlar ölü gibidirler. Çünkü duyarsızdırlar, bilgisiz, bilinçsiz ve hayatın anlamını kavramamış ve ‘anlamlara’ erememiş varlıklardır! Böyle yaşamak, yaşamı değerli kılmaz ve insanı mutlu etmez. İradesiyle ve aklıyla hayatın rotasını belirleme sorumluluğu verilmiş insan, yaşadığının ve yaşayacaklarının en başta tercihinde bulunmuş demektir.

Kendimizi var kılmak elimizde değil ama insanca var olma tercihi elimizdedir. İrademize bağlıdır. İrade sandukası olan akıl, iyi ve güzelin bilgisiyle bezendiyse, hayatımız ölçülerle,  hesap duygusuyla daha farklı şekillenir. Hayatı mutlu, sevimli, yaşanılır bir biçimde geçirmek veya sevimsiz, çekilmez, manasız, monoton geçirmek de kendi kazandıklarımızla ilgilidir, yani bizim elimizdedir. İrademize dâhil işlerdendir! Bunlar insanların kavrayışlarının, sahiplendiği değerlerin, benimsediği prensiplerinin, kazandığı bakış açılarının bir ürünüdür. Hülasa hayatımıza dair yapılan her şeyin sorumlusu biziz, kendimiziz. Kendimizi bireysel ve toplumsal sıkıntıya sokan da biziz, hayatı gül bahçesine çevirip yaşama tercihini büyük gayretlerle süsleyen de yine biziz. Tercih ve onaylarımız, hayatımız için kabul ettiklerimize geçit veriyor, rızamız dâhilindedir demektir.

Hayat; akletmemiz, aklımızı doğru kullanmamız, varlıkları bir bütün halinde kabullenmemiz, onları hayatımızın olmazsa olmazları olarak bilmemiz ve hemcinslerimizle insanca, işbirliği içinde, paylaşmaya adanarak var olmada gıdasından faydalandığımız şeref hazinemizdir. Sermayemizdir!

İnsan insanın kardeşi ve müttefiki değilse; hayat çekilmez bir zindana dönüşür. Zorbalar ve zorbalıklar insanı çıkarına kurban etmek için sürüleştirir.

 

İç Bütünlük, Fıtratın Zaruretlerine Uyarak Oluşur.

Amacı olan insan, önce, iç bütünlüğünü fıtratının zaruretleriyle birleştirir, bütünleştirir. Sahih yaşayan insanlar, hemcinsleriyle beraber var olma ve “kardeşleriyle kurtulmayı” gerçek kurtuluş olarak kabul eder. Zira birlikte var olmayı arzulamayanlar, birlikte yok olurlar!

Olumsuzluklara direnç ve çözüm arama yetisi kaybolmamızı, vahşileşmemizi önler. Güzelliği hayırda aramak, en eskimez çözümdür. Güzel düşünmek, güzel yaşamanın ilk basamağıdır. İkinci basamağı ise, bu ortak güzelliği sistemleştirip hayatımıza egemen kılmaktır.

“Hayat ve anlamı”, en çok önemsenecek baş konumuzdur. Diğer bütün kabuller bu oluş kabulünü takip ederek toplumsal anlam ve toplumsal çatı kurulur. Bu nedenle yaşama nedenimizi, niye yaşadığımızı ciddi bir şekilde sorgulayıp cevabını bulmalıyız, doğruyu almalıyız ve gayreti terk ederek, rehavet içinde olmamalıyız. İbret, coşku ve ders alarak yaşantımızın muhasebe yapmak, hayatımızın en belirgin çizgisi, vazgeçilmezi olmalıdır.

 

Mala Hükmeden Can, İnsan Kalır.

İnsana Hükmeden Mal İse Felaketin Gücü Ve Yıkımın Aracı Olur!

Hayat mücadelesi içinde kazandığımız ve kaybettiklerimiz de olur. Maddi kazançlar, hayatla fiziki temasımızı kolaylaştırır. Onu kazanan, kazanabilen biz isek, kazanılanın kaybından da kendimizi kaybetmeyeceğiz. Yıkılanla yıkılacak kadar çıkmaza gömülmemeliyiz. Hani güzel bir sözümüz vardır ve kaza anlarında teselli olarak söyleriz: “Cana gelmesin de mala gelsin” deriz! Muhteşem bir tarif ve çözüm! Çünkü malı kazanan candır. Cana bir şey oldu mu, mal ruhsuz bir cesettir ve ölüme terkedilmiş demektir. Öyleyse kaybolmamasına dikkat edeceğimiz en birinci unsur; insanlığımız, insanımız ve insani değerlerimizdir. Ahlâkı yiten bir insanla ekonomi bir vahşet ve sömürü sopası olur. İnsan ahlâklı birileriyle ekonomiyi, üretimi ve kayıplarını, yeni gayretlerle yine hedefine ulaştırır. Yani imkânı kaybeden sadece bir şeyi kaybeder! Ama insanı ve ahlâklı insanı kaybeden bir toplum ile devlet; her şeyini kaybeder!

Cebin yırtılması, içindekilerin zayi olması, iflas değildir! Ama insanın şahsiyetini kaybettiren zenginlikler, temel vasıflarının ve kültürel kotlarının kaybını sağlayan imkânlar ise büyük iflaslara, yıkıma sürükler.

İnsanı yaşatan sistem ve toplumlar abad olur. İnsanı çaresizliğe, haksızlığa, ekmek gailesine mahkûm edenlerin, istikbali de harap olur.

 

Canı Koruyan Düşünce, Malı Da Faydalı Kılar

İnsanı ve canı koruyan düşünce, malı da korur. İnsan kıymetli bir varlık olarak telakki edilmeden, mal ve imkân, değerini bulmaz.

Malı, imkânları, zenginlikleri, hür bir istikbal için kullanırsak, sahip olduklarımızın şükrünü eda etmiş oluruz. Kendisi mallaşanın veya malı kendisine hükmedenin malı da imkânı da insanlık için belâdır. Tıpkı ülkemizde ve dünyada emperyalizmin amaçlarına hizmet eden güç sahipleri gibi…

İnsanın, insanlığın hizmetine, saadetine ve hukukuna hizmet etmeyen güç ve mal, tacirini hariç tutarsak diğerlerini kendine köle ettirir.

Ayrıca yenilmemek için yenilenmek de gerekiyor. Bilgiyle, sabırla, kararla, inançla donamak gerekiyor. Tecrübeden istifadeyle güncellenmek gerekiyor. Yoksa yıpranmalar eskimeye ve yenilgiye yol açar. Ders çıkarılmayıp yeni çıkışlara vesile kılınmayan yenilgi, esaret veya tükeniştir. Çünkü her yeni gün, yenilenmiş insanlar için aydınlıktır, yeniden “Bismillah” deme vaktidir. Dünyadaki var oluş görevlerini unutmayanlar için her yeni gün, muhasebesi yapılmış adımların yükselme basamağıdır. Yenilenmek, var ola mücadelesine ölçüyle dâhil olmaktır.

 

Zaten Varlıklıyız Ve Zenginiz…

Bize çok büyük imkânlar sunsalar bile gözlerimizi, kulaklarımızı, ellerimizi, ayaklarımızı vermeyiz değil mi? O zaman çok zenginiz! Varlık içindeyiz demektir! Dünyaya en şerefli ve aklıyla gelen bir varlık olmanın şükrünü de buna ilave edelim. İnsan olmak, bir tesadüf değil, seçilmişliktir!

İnsan doğmak, insan olmak için yeterli değil! İnsan olmak, varoluş akidesiyle bütünleşmek ve onu zenginleştirip korumakla mümkün! O zaman kendimizi ve bize emanet edilen âlemi doğru tanımalı ve sapmamalıyız. Harikulade bir âlemin içinde, bu hayata en uygun donanımla doğmak, idrak penceremizi Yaratıcıya doğru açar. İdrakle görevlerimizi hatırlamış oluruz. Ve “En iyiniz, insanlara en faydalı olanınızdır” müjdesini bize unutturmaz.

Bu dünyaya gelmeyi ben istemedim, biz istemedik. Ben kendimi donatmadım, biz kendimizi bedenimiz ve ruhumuzla donatmadık. O zaman donatıp yaratan, beni niye yarattığını ve sorumluluklarımı da bildirmiş olmalı, değil mi? İşte ben O’nu, evet O’nu bulmalı ve bilmeliyim! Yoksa hayat Yaratan’ sız, Yaşatan’ sız anlamlı yaşanamaz! Niye yaşadığımızı anlamazsak, yaşam, bizim için cinnete açılan bir kapı olarak görünür ve bunaltır. Anlamı kaybolur hayatımızın. Demek ki, okunacak ve unutulmayacak hakikatin ayetidir her şey, ibrettir ve derstir!

İç ve dış huzur gerekli hayat için! Huzur için birikim ve hazırlıklı olmak da gerekli, değil mi! Huzurun anahtarı; ana hattan (ana gayeden ve onun orta yolundan) sapmamaktır, uzaklaşmamaktır. Hayatı sermaye, âlemi mabet kabul ederek yaşamak tam da bu olsa gerektir! Bir de doğruyu söylemek, emanete riayet, sözünde durmak, tamama erdiren ilavelerdir…

 

Hayatımızdaki Olayların Ve Sonuçlarının Mesulü Biziz!

“İyiyle kötüyü, güzelle çirkini, doğruyla yanlışı ayıran insan ve toplumlar kolay kolay ümitsizliğe düşmez”. Bütün bize verilen güzelliklere layık olmaya çalışarak hayatın tadına, sorumluluğuna varmalıyız. Rüzgârın önünde savrulan bir kuru yaprak olduğunu düşünme yanılgısı, irademizin inkârıdır. Bu kabul insana sorumluluklarını unutturur. Yani insan kendi hayatındaki olayların, bir derecede hayatının failidir ve olmak için özgürleşme mücadelesi vermelidir. Bu özgürlük mücadelesi aracıları ortadan çıkararak, insanı gerçek kulluğa götürür. Sahih ve vekâletsiz bir hayatı yaşatır. Mücadele, ama insanca! Çünkü hayat dengedir ve dengeli yaşamayı gerektirir.

"Ölmeyecekmiş gibi bu dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışma" yı gerektirir hayat. Yine “İki günü aynı olan ziyandadır”, kayıptadır. Gelişmek için müspet yönde değişmek gerekli bu külli değişime “İslam Rönesans’ı” diyoruz. Bunun da getirisi; sağlam bilgi, teşekkül etmiş şahsiyet, insanı koruyup-kucaklayan eylem, adil bir sosyal sistem… Demek ki değişim, gelişimi getirirken gelişim de adil bir sosyal hayatla toplumsal huzuru getirir. Huzur ise güven duygumuzu besler. İnsan insana dost ve kardeş olur. “İnsan insanın kurdu” olmaz.

Gerçekten en iyi ve iyilikler için değişmeyen ve değiştirmeyen hayatta kalamaz. Bu yaşam kanunudur. Öyleyse “nasıl gelişerek ilerleyebiliriz?” diye kendimizi sorgulamalıyız. Sağlam düşünce ve sağlam mesleki bilgiyi en başa koyarak… Gelişmeyi başarmalıyız. Kendimiz kalmayı başarmalıyız. Kendisi kalmak isteyenleri korumayı başarmalıyız! Sömürü ve zulmü alt etmeyi başarmalıyız.

Başarı; sadece dünyevi olarak değil, buna ilave olarak Allah’ın rızasına nail olmada aranmalı! Gerçek başarı budur, buradadır! Bunun için kararlı olmak hedeften şaşmamak lazım! Şaşırmazsak, “Muhteşem Türkiye” hedefi gerçekleşir.

Zor değil yaşamak ve buhranlardan kurtulmak! Zaafımız kendimizi, düşmanımızı bilmemek ve tedbir almak için el ele olamamaktır. Ümitsizliğe düşmeden ilkeli, ahlaklı, bilgili, hukuka riayet ederek yapılan hayat mücadelesi gerçek bir kurtuluş hayatıdır! Gerçek kurtuluş da milletle, milletin devletiyle yani “Milli Devletle” olur!

Bu mücadeleyle, “Hazreti İnsan” kalmanın zaferine ve şükrüne ermeyi ülkemiz ve insanlık âlemi için diliyorum! Hayatımızı, “Muhteşem Türkiye” ülküsüne yakın ve dost kılma dileğiyle… (07.09.2017)



Bu yazı 6406 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
GAZETEMİZ

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
HABER ARŞİVİ
HE_20c42d8da2bd0cbd961d4bfbbd8f2b13.php
HAVA DURUMU
YAZARLAR
resmi ilanlar
Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI