Bugun...



Ceyhanlı Şair BAKİ YILDIRIM Vefat Etti

CEYHAN BİR DEĞERİNİ DAHA KAYBETTİ. Fotoğrafçı, Şair Baki Yıldırım vefat etti.

facebook-paylas
Tarih: 16-01-2017 11:04

Ceyhanlı Şair BAKİ YILDIRIM Vefat Etti

CEYHAN BİR DEĞERİNİ DAHA KAYBETTİ...

1,5 yıl önce geçirdiği kaza sonucu yatağa bağlanmak zorunda kalan Ceyhanın sevilen siması Kültür Bakanlığı HALK OZANI ünvanlı Fotoğraf sanatçısı ve Şair BAKİ YILDIRIM hayata gözlerini yumdu. Sevenleri tarafından 15.01.2017 Pazar günü toprağa verildi.

ŞAİR - AŞIK BAKİ YILDIRIM KİMDİR ?..

Âşık Baki Yıldırım, 01.12.1945 tarihinde Adana ilinin Ceyhan ilçesinde yer alan Muradiye Mahallesi’nde, tek odadan oluşan bir gecekonduda dünyaya gelmiştir.

 

  • Âşık Baki Yıldırım, şiir söylemeye ne zaman başladığını hatırlayamıyor. Önceleri şiir söyleyenleri sürekli dinlediğini ve karşısındakinin eksikliklerini bulup değerlendirdiğini söylüyor. Bunun kendini geliştirdiğini de ekliyor. Âşıklığa başlamasına etki eden en önemli anısını şöyle anlatıyor: ‘Sene 1961. Arkadaşlarımla kahvede domino oynuyorduk. Birden bir hareketlilik başladı. Kahvenin ortasına bir masa ve o masanın da üstüne bir sandalye koydular. Ne olduğunu anlamaya çalışırken kahvecinin ‘Âşık Veysel geliyor.’ dediğini duyduk. Geldi ve masanın üstündeki sandalyeye oturttular, şiir söylemeye başladı. Atatürk için yazdığı türküyü okudu. Okuma tarzı, şiirdeki milli duygu beni çok etkiledi. Ardından biri kahve tepsisini dolaştırıp para topladı ve toplanan paraları Âşık Veysel’e verdi.’

    Âşıklığa başlamasına etki eden en önemli anısını böyle dile getiriyor. Âşık Baki Yıldırım, o yıllarda radyoda dinlediği ‘Arkası Yarın’ programlarında anlatılan hikayelerin de onu geliştirdiğini söylüyor. Annesinin de profesyonel olmasa da etkilendiği olaylardan maniler söylüyor olması, âşık Baki Yıldırım’ı şiir söylemeye teşvik etmiş; daha küçük yaştan ona kulak aşinalığı kazandırmıştır.

    Köyde, akşamları toplanıp ısınmak için ateş yakarlarmış. O ateşin etrafına oturup rahmetli İsa Saçlı’dan yaklaşık bir hafta sürebilen halk hikayeleri dinlediklerini söylüyor. Ayrıca İsa Saçlı’nın çalıp söylediği türkülerle eğlenirlermiş.

    Tüm bunlar, onun âşıklığa başlamasına ortam hazırlamış, onu teşvik etmiş ve kendini geliştirmesine olanak sağlamıştır. Tabiatı, güzeli, aşkı, sevgiyi, hayatı, toplumu ve toplumsal sorunları ele aldığı şiirlerindeki samimiyet, tatlı bir yaşanmışlık ve kendine has deyişler ön plandadır.

    Âşık Baki Yıldırım, Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği sınav sonucunda ‘halk ozanı’ unvanını alan sayılı âşıklardan biridir.

Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.




Bu haber 5537 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA
GAZETEMİZ

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HE_20c42d8da2bd0cbd961d4bfbbd8f2b13.php
YAZARLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI