Bugun...



-BAŞKAN ÖZTÜRK: ÇİFTÇİ TEFECİLERİN ELİNE DÜŞECEK

Ceyhanlı çiftçiler pamuk priminin dekar başına 430-500 kilogram ile sınırlandırılmasına ve primlerinin hala yatmamış olmasına tepki gösterdi.

facebook-paylas
Tarih: 14-05-2019 19:45

-BAŞKAN ÖZTÜRK: ÇİFTÇİ TEFECİLERİN ELİNE DÜŞECEK

 
 
-BAŞKAN ÖZTÜRK: ÇİFTÇİ TEFECİLERİN ELİNE DÜŞECEK

 
Ceyhanlı çiftçiler pamuk priminin dekar başına 430-500 kilogram ile sınırlandırılmasına ve primlerinin hala yatmamış olmasına tepki gösterdi. 

 
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Savaş Öztürk, prim desteğinin 430-500 kilograma düşürülmesiyle çiftçinin yüzde 30 oranında gelir kaybına uğrayacağını belirtti.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Savaş Öztürk, pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında verim alan üreticilerin prim desteğinin 430-500 kilograma düşürüldüğünü bu nedenle çiftçinin yüzde 30 oranında gelir kaybına uğrayacağını söyledi.


Öztürk, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, çiftçilerin bankaya, esnafa olan borç ödemelerini alacağı prim desteğine göre planladığını belirterek, "Alınan bu kararla çiftçilerimiz yüzde 30 daha fazla borçlu olarak 2019 yılı üretim sezonuna girecek ve çiftçimizin bu durum bankaların ve tefecilerin eline düşürülmesine neden olacaktır. 

-“PAMUKTA ÜRETİM DÜŞECEKTİR”

Üretimde girdilerin arttığına değinen Başkan Öztürk, “Çiftçi, yüzde 100 artan maliyetlerden dolayı zaten mazot, gübre, tohum ve zirai ilaç alımlarında zorlanmaktadır. Bir de anlamakta güçlük çektiğimiz diğer bir konu yağlı tohumlardan 2018 yılı dönüme verimde her hangi bir verim düşüklüğüne gidilmemiştir. Bu durumda çiftçilerimiz pamuk ekiminden vazgeçecektir. 2019 yılı pamuk ekim alanlarında 2018 yılına göre yüzde 35-40 oranında düşüş yaşanacaktır. Tekstil sanayisinin ham maddesi olan pamukta dışa bağlılığımız artacak. Bu da ülkemiz için yüksek oranda döviz kaybı olacaktır” dedi.

-TEZCAN: ÇİFTÇİNİN ALIN TERİNİ ÇALIYORLAR

Tarım Bakanlığının geçtiğimiz hafta pamukla ilgili aldığı kararın tüm çiftçilerin tepkisini çektiğini söyleyen Ceyhan Ziraat Odası Meclis Başkanı Yavuz Tezcan ise, “Belki bireysel olarak hepimiz kendi hesabımızı yapıyoruz. Yani 5 bin lira, 50 bin lira, 100 bin lira geçtiğimiz yıl rekolte ve prim desteği eksik olan arkadaşlarımız var. Ama işin Ceyhan boyutunu sizlerin gözleri önüne getirecek olursam yaklaşık Ceyhan’da 150 bin dekar 2018 yılında pamuk ekilmiş. Bu hesapla yola çıktığımızda 2017 ve daha öncesi alınan dekar bölü kg dediğimiz rekolteyi baz alırsak isek Ceyhan çiftçisinin 25 – 30 milyon olarak Ceyhan pamuk üreticisinin kaydı var demektir. Aslında bu benim kendi şahsım adına söylüyorum, bu tamamen pamuk üreticisinin emeğinden, alnının terinden çalınmış bir paradır” şeklinde konuştu.
#CeyhanExpressHaber

 




Bu haber 1161 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA
GAZETEMİZ

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HE_20c42d8da2bd0cbd961d4bfbbd8f2b13.php
YAZARLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI