GÖZÜN AYDIN CEYHAN’LI ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR
Türkiye genelinde olduðu gibi, Ceyhan\'da da sayıları artan zincir marketler yerli esnafın işlerini zorlaştırıyor.
Daha önce büyük zincir marketlerin şehir merkezlerinin dışına kurulması şeklinde çalışmalar olsa da önlem alınamadı. Zincir market yetkilileri, bunun için de bir çözüm bularak, alt markaları altında küçük konsept maðazalar açarak şehir merkezlerinde, mahallelerde ve sokaklarda sayılarını çoðaltmaya başladı. Zincir market sayısındaki artış, zaten zor durumda olan Ceyhan esnafını kara kara düşündürüyor.
HER ŞEYİ SATIYORLAR
Açılan zincir marketler yaygınlaştıkça, sattıkları ürün yelpazesi de çoðalmaya başladı. Gıda ve temizlik maddelerinin yanı sıra giyim, mefruşat, zücaciye, tuhafiye, ayakkabı, hırdavat, beyaz eşya, halı, mobilya, kozmetik ve daha pek çok ürünün bu marketlerde satışı yapılıyor. Zincir marketlerin bulunduðu bölgelerde, yerli esnaflar iş yapamaz duruma geldi.
ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR
Gün geçtikçe artan zincir marketlerden dolayı, vatandaşlar da alışkanlıklarını deðiştirerek zincir marketleri tercih etmeye başladı. Vatandaşlar aradıðı her ürünü, fazla dolaşmadan tek yerde bulabiliyor. Bu durum ise, küçük esnafın iş yapamaz duruma gelmesine neden oldu. Kirasını ve masraflarını ödeyemeyen küçük esnaflar, işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor.
Ceyhan’da şu anda aynı markalara ait küçük konsept maðaza sayısı 15-20 tane civarında oldu. Yenilerinin açılması devam ediyor neredeyse her apartmanın altına bir tane ithal küçük konsept maðaza açılıyor. Bu da Ceyhan esnafının yakında yok olup gitmesi anlamına gelir ve bunun acısını Ceyhan’lı çeker. Ceyhan’lılardan aşaðıda anlatacaðım hikâyeyi iyi okuyup anlayarak, ona göre davranmasını istirham ediyorum.
GELECEÐİNİ SEN TAYİN ET
“Kasabanın birinde bir tane manav varmış. Kasaba halkının ihtiyacını karşılar, şehirdeki sebze halinden aldıðı ürünleri, normal bir kâr üzerine ekler satışını yaparmış. Fakat bir zaman sonra ülke genelinde manavlar zinciri olan bir işletmeci kasabaya gelerek bir manav açmış. Bu yeni gelen manavda, kasabadaki eski manav gibi şehir halinden ürünleri alır getirir, fakat eski manav gibi üzerine kâr koymayı bırakın, kampanyalar adı altında aldıðı fiyatında altında fiyatlara ürünlerini satarmış. Tabiî ki zamanla bu yeni açılan manavda her şey ucuz olduðu içinde kasaba halkı eski manavdan alışverişi kesmiş ve yeni manavdan alışveriş yapmaya başlamış. Bir zaman sonra kasabanın eski manavı elindeki ürünlerin çürümesi üzerine zarar ederek manavı kapatmak zorunda kalmış. Kasabanın yerli manavının kapanmasının ardından, kasabada tek kalan ithal manav, artık ürünleri istediði fiyata satmaya başlamış. Tabiî ki geçmişte alış fiyatının altında satış yapmasının sonucunda meydana gelen zararını kapatırken çok da iyi kârlar etmeye başlamış. Sonuçta olan kasaba halkına olmuş ve mecburen üç kuruşluk ürünü on üç kuruşa almak zorunda kalmış.”
Burada Yerel esnafların desteklenerek ayakta kalabilmeleri ve hikayede anlatılan kasabanın durumuna düşmemek için, Ceyhan halkı ile beraber, Ceyhan’ı yönetenlere, STK’lara ve Ceyhan’da bulunan esnaf odalarına da büyük görevler düşüyor.
Bunun yanında Ceyhan’lı esnaflarında birlik ve beraberlik içerisine girip, mal alımlarında dikkatli davranarak, fiyatlandırma politikalarını tekrar gözden geçirmeleri gerektiði gerçeði de bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
CEYHAN’DA İTHALA RAÐBET BİTMİYOR
Aslında ithale olan düşkünlük sadece küçük konsept marketlerle sınırlı deðil. Bilindiði üzere ilçede her gün yeni ithal bir alış veriş maðazası açılıyor. Bu da Ceyhan’da her gün bir iş yerinin kapanmasına neden oluyor. Yeni açılan ithal maðazalar Ceyhan ekonomisine bir katkı vermediði gibi, zararda veriyor. Ceyhan açılan bu ithal maðazalara bakıyorsunuz, her türlü ihtiyaçları (Reklam, promosyon, Gazete ilanı, ofis malzemeleri v.s.) da genel merkezleri tarafından karşılanıyor. Hatta bir çoðunda çalışan personel bile maalesef ithal. Fakat ne hikmetse buralar dolup taşarken diðer tarafta yerli esnaf sinek avlıyor.
GÖZÜN AYDIN CEYHAN’LI
İthal Küçük konsept maðazalar, Ayakkabı maðazaları, Giyim maðazaları, pastaneler, tatlıcılar, AVM tarzı iş yerleri yetmiyormuş gibi yakında Ceyhan’a ithal yerel gazetelerde geliyor.
Geçen gün Ceyhan Belediyesi Basın Danışmanı ve meslektaşımız, Ceyhan Yerel Basın Mensuplarının ne şartlarda gazete çıkartıp, Ceyhan’ın gözü kulaðı sesi olmak için mücadele ettiklerini bildiði halde, Adana yerel basınından bir gazete temsilcini peşine takıp ofis yeri arıyor olması çok düşündürücü.
Ceyhan’ımızın çiçeði burnunda Belediye Başkanı Sayın Alemdar Öztürk, seçim öncesinde YEREL BASIN MENSUPLARINA verdiði sözleri yerine getirme noktasında hiçbir adım atmazken, şimdide ithal gazeteleri Ceyhan’a getirmek için mi çalışıyor diye düşünüyorum.
Eðer ki bu gelişmeler Sayın Başkanın bilgisi dahilinde gerçekleşiyorsa, çok yazık, bu gün ithal gazete ileride daha neler.
“Yazık bu Ceyhan’lıya, Yazık Ceyhan’ın Esnafına, İşadamına ve Çiftçisine, Yazık Ceyhan’a”